dilluns, de maig 30, 2011

De pactes i "Pastelejos" a Mollet

Mollet sempre ha estat terra abonada pels "pastelejos". Les majories absolutes no són més que una excepció local puntual, en un panorama polític, que malgrat l'hegemonia socialista, es resiteix a perdre la seva pluralitat. Veieu si no la resistència dels independents -malgrat quedar fora del consistori- . El cas és que els convergents de la ciutat van una mica esbalotats perquè Monràs amaga amb fer-los el salt. Ells que han estat el pacte més rendible i discret de tots els possibles, haguts i per haver, ara es troben a les primeres de canvi, despreciats, com a mínim en primeres noces. 

Em diuen que la mateixa nit de les eleccions, mentre els" indepes" d'IxM es llepàvem les ferides d'uns resultats insatisfactoris segons el treball fet, un dels "pasteleros" oficials, millor dit, el més " oficial " dels iniciatius, ja trucava a cal manaire per demanar converses per "pillar catxo".  Es veu que no era l'únic perquè segons em diuen, hi havia des d'ERC qui esperava torn per entrar a la menjadora. Greu errada, segons el meu parer i estima. Però allà ells que ja són ben granadets. 

La gent d'IxM no hem amagat mai, que la nostra aposta és la de construir una alternativa plural d'esquerres als socialistes de Mollet. El PSC, que ha fet també moltes coses bones, només faltaria, ha completat un cicle que ja s'ha esgotat, i cal que es treballi per crear una alternativa forta, al marge d'interessos partidistes per fer avançar la ciutat i obrir una nova etapa. La majoria socialista obtinguda a les urnes és totalment legítima, i tenen dret a governar, només faltaria, però les crosses gratuïtes que hipotequin un futur que és necessari per obrir una nova etapa a mig termini, es pagaran molt car.

El cas és que mentre la coalició ICV-EUiA, amb la qual ja sabeu que vaig compartir molts anys de la meva vida i per tant no li puc desitjar cap mal, vol i dol.  Els més experimentats "pastissers" de la cort van fent feina. No les tenen totes, però la cosa avança, i total hi ha temps fins l'onze de maig, i als socialistes si la cosa falla, com diuen alguns, sempre els hi quedarà CiU o ERC. 

La gent d'EUiA, ballen amb un peu en fals, amb una mà la cassola i a l'altra el mòbil per pactar, perquè mentre les bases no volen sentir la possibilitat de recolzar el model de ciutat que tant han denostat, dins del grup municipal em diuen que  hi ha qui malda per gastar banda de regidor de govern. Em costa creure-ho, i tant de bo m'equivoqui, i si és aixi, per davant, van les meves disculpes, però és el que m'hi arriba.

El fet que ICV tingui dos regidors molt implicats d'una manera o altra a la plantilla municipal, no juga a favor de la seva llibertat de moviments. Com estan les coses, després de perdre la Diputació,  i molts governs locals, veurem com s'ho fan per col.locar a tants "professionals" com tenen. Entre d'altres a alguns molletans. Tampoc és fàcil que el partit mantingui a sou, com fins ara, a funcionaris municipals ara amb càrrec de regidor que per incompatibilitat no poden tornar a a treballar a l'Ajuntament de Mollet, una altra hipoteca que no s'ha explicat durant la campanya i que també condiciona la política de pactes.

ERC pot veure com la seva política d'oposició tèvia, i de mitges tintes per no fer enfadar els manaires els pot quedar en no res, perquè acabin per patir neteges de professionals municipals vinculats a la candidatura. Ja els vam avisar, però sembla que no va servir de res, i al cap i a la fi, tothom té dret a aprendre dels seus errors. I els pot passar que com sempre, els gats vells de l'ofici dels polítics professionals, aquells qui segueixen gaudint de les seves quotes de poder gràcies als qui els van donar suport, es van abstenir o votar en blanc a les eleccions de diumenge passat, acabin per fer valer les seves qualitats de "pasteleros", en les que honestament, com us dic una cosa, us dic l'altra, no els supera ningú a la comarca.

La mateixa nit de les eleccions, el telèfon del diputat comarcal oficial del PSC, treia fum amb números de referència molletans, i no eren pas socialistes, sinò d'antics companys del Govern del Consell Comarcal. El canvi d'escenari polític a Catalunya pot fer paussible un canvi d'aliances a Mollet, descartat per antiestètc el pacte amb el PP. Monràs, un cop perdut el sou i el càrrec de la Diputació, jugarà a fer-se amb la presidència del Consell Comarcal del Vallès Oriental, atès que la presidència de Rísquez, segurament defenestrat de La Llagosta, ja ha arribat a la seva fi. Temps al temps.

Nosaltres, la gent d'IxM, els més petits de tots, no podem, ni  volem, donar lliçons a ningú. Ens queda molt per  aprendre i molt camí per fer. Però els qui ens coneixeu, ja sabeu que som de pedra picada i que no ens rendim fàcilment. Seguirem treballant per crear una alternativa d'esquerres a Mollet pel 2015 que estigui pel damunt de les sigles. Som els qui tenim més clar que els partits són eines i no finalitats, i som els únics a qui el nostre Codi Ètic ens impedeix col.locar-nos. Què hi farem, així d'utòpics i il.lusos som, i així ens va electoralment, però no renunciarem a ser el que som, lliures i rebels, al servei de Mollet.

El panorama política molletà està obert. Veurem com avança, però un que ja té una mica d'experiència i la vol posar al servei de la ciutat, no pot més que reclamar als polítics oficials que tinguin visió de futur. I Mollet, ja ho vam dir durant la campanya, necessita o mes una oposició combativa com un bon govern. A la primera ens hi trobareu a la gent d'IxM, un altre cop des de fora del consistori, per voluntat de la Llei Electoral, i ens agradaria poder trobar més companys de viatge que aquests passats quatre anys, en els que els partits de la suposada oposició, no van exercir com a tals, segons el nostre entendre, en molts i molts moments importants. 

Però la política local és molt voluble i ja veurem el que dóna de sí. Com deia, si he ofès a algú, des d'aquí li demano disculpes. La meva llibertat com independent, em permet parlar sense embuts, i sense rebre ordres de ningú. Sé que a molts no els agradarà el que dic. Els qui em coneixen sabran però que ho dic a fi de bé. Perquè m'estimo aquesta ciutat, i perquè crec que el millor escenari per Mollet ara, per ara, és que els socialistes governin en solitari. Han guanyat les eleccions i estan legitimats per fer-ho. 

D'igual manera que estan legitimats els indignats que es mobilitzen per canviar les coses i reclamen una democràcia més real. Una democràcia real que, paradoxalment va deixar fora de l'Ajuntament a una de les forces que més defensava honesta i sincerament l'esperança d'aquests canvis. Una esperança a la que no renunciarem ni ara ni mai, perquè aquesta és la nostra raó de ser. Lluitar per una alternativa d'esquerres plural a Mollet. 

En aquestes eleccions no va ser possible, perquè alguns, vam preferir tenir un regidor més que sumar per obrir una nova etapa a Mollet. A les properes, ja veurem, les coses canvien molt ràpidament, i tard o d'hora aquesta necessitat s'imposarà. I allà ens hi trobareu a IxM, lliures i rebels, per donar el nostre suport, amb el nostre compromís de no viure de la política, ni ser polítics professionals, treballant des del nou espai d'una esquerra lliure independent municipal, que tard o d'hora sumarà per obrir una nova etapa a la nostra ciutat.