divendres, de juny 03, 2011

IxM crida els partits molletans a recuperar els poders del Ple Municipal

La pèrdua de la majoria socialista a Mollet obre una oportunitat d’or per impulsar alguns canvis en el funcionament ordinari de l’Ajuntament de la ciutat. Canvis que es fan encara més necessaris per la regressió imposada per la passada majoria absoluta socialista, que amb la complaença de CiU va propiciar, entre d’altres coses, un descarat buidat de competències del ple municipal i una concentració excessiva del poder municipal en mans de l’Alcalde, que durant bona part del mandat va governar a base de decrets d’alcaldia.

Em consta que aquesta setmana els grups municipals representats al consistori, amb els socialistes esbufegant i agafats a contrapeu, han intentat avançar en un canvi d’escenari, amb un acord de mínims sobre la taula. La realitat és que amb pèrdua de la majoria absoluta socialista, s’ha obert també una altra porta, la d’un possible pacte de govern, per garantir una majoria estable durant  un mandat que es de “vaques flaques” pels ajustos que s’hauran de fer, vulguis o no, a causa de la crisi general i del gravíssim endeutament en que l’anterior govern de PSC i CiU han immers l’Ajuntament.

Amb el mercat persa dels pactes obert, arribar a un acord interpartits, que recuperi una mica els mínims democràtics de l’ajuntament molletà i l’important paper que els partits de la suposada oposició haurien de tenir es veu difícil.  Perquè els socialistes, encara hegemònics a Mollet, malgrat la pèrdua de dos mil vots, voldran fer pagar molt car als partits que apretin el nus de les reformes la seva posició a l’hora d’arribar a un possible acord de govern.

Així que ara, deixant de banda a CiU, que ja ha anunciat que de repetir-se l’acord dels dos mandats anteriors hauria de ser per alguna cosa més que un plat de llenties per a cadascun dels regidors convergents, ICV-EUiA i ERC veuen com les seves aspiracions inicials a “pillar catxo”, no seran tan fàcils com es plantejaven inicialment, a no ser que es venguin a molt baix preu, cosa que em costaria de creure, a aquestes alçades, i amb tot el que ha plogut.

La possibilitat d’un pacte de tots contra Monràs, aritmèticament assolible, resulta irreal veient com els partits de l’Ajuntament, que no són sinó sucursals dels seus partits nacionals, posen vet a qualsevol aventura local, per molt regeneracionista que pugui resultar. Ara per ara, seria possible desbancar els socialistes del govern que ha monopolitzat durant tres dècades i obrir una nova etapa a Mollet, però tots sabem i el primer de tots el mateix Monràs , que això no serà així, per les servituds dels partits que han votat els molletans i perquè molts dels seus líders locals, ja han demostrat ser uns estomacs molt agraïts.

Amb el PP amagat darrera la mata, i oferint un suport des de “el lado oscuro”, que per antiestètic i antielectoralista, no podrà sortir a la llum , i menys ara que s’inicia la cursa per les generals, els socialistes volen garantir que no hi hagi sorpreses l’onze de juny i que el seu candidat pugui resultar escollit alcalde encara que sigui per majoria simple en segona votació. Pel que m’hi arriba, ho tenen força encarat, i per això, si no hi canvis, no tenen presa per tancar cap acord, i preveuen obrir un govern en minoria i anar estovant els pretendents.


Des d’Independents per Mollet (IxM) reclamem als partits institucionals que facin un esforç per arribar a un acord que permeti recuperar pel Ple Municipal les competències que li van ser manllevades per socialistes i convergents el passat mandat. El Ple del consistori, ha de poder debatre i tenir major capacitat de decisió sobre tots els temes de la ciutat, i ha de poder sobre tot, generar les modificacions que calen als reglaments actuals que impedeixen un major grau de participació dels ciutadans i de les entitats molletanes a vida política de la ciutat.

Els ciutadans molletans de totes aquestes coses, no s’assabentaran de res, fins que no estigui ja ben dat i beneït. Amb excepció, és clar dels lectors d’aquest bloc. “Són coses dels polítics” que em diuen alguns, i així la ballen a Mollet. Però la veritat és que les coses no passen per casualitat, i així com si IxM no hagués fet el treball que fet, o hagués renunciat a presentar-se a les eleccions, malgrat no haver assolit representació al consistori, és molt possible que ara tinguéssim un consistori amb representants de la nova ultradreta xenòfoba i amb una majoria absoluta socialista.

Per això, també els dic als qui esperaven que Independents per Mollet (IxM) deixés de lluitar i es dediqués al macramé, que abandonin tota esperança, perquè sense cadira, ni calers, ni sous milionaris, estic segur que tornarem a ser la força més combativa que existeix a Mollet, i com avui em deia una votant d’Independents, veïna de Riera Seca, “la més petita dels grans i la més gran dels petits”.