divendres, d’octubre 02, 2009

Maneres d'enganyar la gent

Hi ha moltes maneres d’enganyar la gent. Segrestar una part de la veritat, n’és una d’elles, sobretot quan es fa a consciència i al servei de no se sap quins interessos. Quan determinada premsa amaga el que passa, i n’explica només el que li manen els que la controlen, o el que l’interessa per estar bé amb el poder, està enganyant la gent. Val a dir que no tota la premsa és així, però cadascú sabrà si s’ha n’ha de sentir al.ludit o no.

Mai no m’ha agradat la vella pràctica de matar al missatger quan el missatge no és del gust d’un. Tothom fa la seva feina i crec que cal respectar-la, malgrat hom no pugui estar d’acord. Ara bé, això no vol dir, mamar-se el dit o combregar amb pedres de molí. Això la gent d’Independents per ollet (IxM) no ho farem mai.

La importància del paper que té la premsa, està sempre en relació amb la seva responsabilitat com a servei als ciutadans, no és quelcom regalat gratuïtament.No és cosa d’ara. Ja fa alguns anys que anem veient com alguns mitjans, llencen a la paperera les denúncies o propostes d’IxM, o s’obliden misteriosament d’esmentar ni una sola línia, simplement perquè les fa aquesta formació incòmoda i rebel, i en canvi publiquen a tota pàgina les mateixes informacions, quan són els partits del sistema, els que que opinen dels temes que els independents hem posat sobre la taula. Creieu-me, d’exemples en podria esmentar a desenes i desenes.

També ens trobem amb una variant d’aquesta manera d’enganyar a la gent, que jo anomeno, “la increible notícia mengüante”. Llavors es tracta que la mateixa notícia es desplega amb més o menys espai i columnes, depenent de qui la genera. No cal dir, que llavors IxM ens portem la palma, sent els autèntics “reis del mini breu”. Nosaltres agraïm, encara que sigui modest aquest petit espai. Però llavors flipem, quan veiem com setmanes després, a la mateixa notícia, sota les sigles d’una de les formacions a sou de l’Ajuntament, li regalen mitja pàgina ben il.lustrada.

La tercera variant d’aquest “mercat persa” és la més descarada. Es produeix quan la premsa local, comarcal, o nacional, agafa una nota de premsa d’IxM, la utiltiza per a redactar una notícia sobre el tema, i en dona el titular, sense ni tant sols esmentar la font d’aquesta primera informació, a l'Ajuntament o a un altre partit, dels que tenen prou pasta per anunciar-se al seu mitjà o dels que toquen poder i cal estar-hi a bé per les subvencions. Aquí la presa de pèl ja és majúscula, i el ciutadà de peu, és enganyat de totes a totes, perquè se li fa creure que els autors de la informació generada, són uns altres, que vés per on s’acaben de caure del llit, amb aquest tema.

Ja sabem que els mitjans no poden encavir tota la informació que col.lectius de gent lliutadora com Independents per Mollet (IxM) generem setmanalment. Sobretot, quan cada cop els mitjans destinen menys espai a la informació política i és més fàcil, trobar estenses cròniques sobre un torneig de petanca,- amb tots els respectes pels petancaires- que sobre el que es mou al debat polític de la ciutat.Tampoc es tracta d’això. No som tan il.lusos. Es tracta de ser justos i com dèiem al principi de no voler enganyar la gent.

De tot això que esmento, en podríem fer un rànking amb exemples ben sucosos. Podríem també posar nom als mitjans que ho perpetren. Però no ho farem. Els ciutadans poden anar descobrint-ho per sí sols a poc que estiguin una mica atents cada setmana, tinguin una mica de memòria o simplement vagin fent alguna visita a la nostra pàgina web. Alguns ja ens ho han fet saber. Ells no ho entenen i nosaltres tampoc. O potser sí, i fins i tot massa?

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Zorionak Txus !

Anònim ha dit...

felicitaaaatsssss Txuset !

Quaranta i quants ???

Je,je,je....


Ens veiem.

Jordi ;)

Jesús M Carrasco ha dit...

Gràcies kabronets, per recordar-me que soc un any més vell.
Mila esker !