dimarts, d’octubre 06, 2009

Mollet Solar

Actualment, el 65% de l’energia que consumim, procedeix de combustibles fòssils -petroli, gas natural i carbó-, un altre 30% prové de fonts nuclear i només un 5% prové de fonts d'energia que podríem qualificar de renovables. Aquesta dependència energètica ens fa còmplices del cicle suïcida que està generant l’augment de la temperatura global de la Terra, per l'efecte hivernacle generat per les emissions de CO2, derivades de la crema de combustibles fòssils i segueix abocant emissions de radioactivitat, en forma líquida i gasosa i en forma de residus, per l’activitat de les centrals nuclears en funcionament .

Així les coses, la necessitat de reduir el nostre consum energètic i d’anar abandonant el que procedeix de fonts més contaminants, esdevé una acció prioritària per a una gestió més ecològica de l'energia. Necessitem energia per produir i per viure, però si volem preservar la natura i la salut de les persones, es fa necessari un canvi de model energètic. Actualment, això passa per superar la retòrica que sovint adorna els programes d’alguns partits polítics i mostrar una clara voluntat política i inversora per canviar de model.

Des d’Independents per Mollet (IxM) creiem que això vol dir, entre d’altres coses, potenciar l’estalvi i la reducció del consum energètic, apostar per l’extensió de l’ús d’energia procedent de fonts renovables, promoure la producció particular d’aquestes formes d’energia i adoptar les experiències de l’arquitectura bioclimàtica.


En algun d’aquests camps, Mollet ja ha començat a donar els primers passos, amb la realització de campanyes d’eficiència i estalvi energètic, la introducció de beneficis als impostos i taxes per l’estalvi i l’ús d’energies renovables i amb la introducció de captadors solars en alguns dels nous equipaments públics més emblemàtics.


Però per IxM, cal anar més enllà. L’elaboració d'un pla integral de gestió energètica que marqui les línies principals d’actuació en aquest camp i la creació d’un servei o agència local de l’energia, poden ser dues eines efectives per a dotar-se de les estratègies, del suport i dels recursos tècnics i econòmics necessaris per a les actuacions que cal emprendre.


Però, millorar l'eficiència energètica de la nostra ciutat passa també per generalitzar en els usuaris l’efecte positiu, real i palpable de l'ús de les fonts renovables i per fer possible que els ciutadans es puguin convertir en productors d’energia neta per al seu ús i puguin amortitzar les seves inversions venent a la xarxa la que es generi quan la no necessitin.


Per això Independents per Mollet (IxM) vam proposar en la passada campanya electoral que Mollet es doti d’una empresa de generació d’energia solar. L’empresa Mollet Solar, tindria la finalitat de promoure la producció d’energia solar tant per l’administració com pels particulars, així com de la tecnologia associada.


Mollet Solar es configuraria com una empresa mixta, amb majoria de participació municipal i la resta dels usuaris privats que instal•lessin panells solars a les seves vivendes. Aquesta seria una bona manera de facilitar l’extensió de l’energia solar a la ciutat, perquè els ciutadans interessats podrien, a més d’obtenir energia pel seu ús, vendre la restant a la xarxa elèctrica per amortitzar més ràpidament la seva inversió, actuant com a diferents punts de producció d’una mateixa empresa, amb una sola llicència fiscal, i sense haver de patir els greus entrebancs econòmics i de gestió que actualment l’imposa la normativa legal.

Mollet pot convertir-se en una ciutat capdavantera en polítiques d’estalvi energètic i foment de les energies renovables, estem en les millors condicions per fer-ho possible. Aquesta és una de les característiques del model de ciutat que IxM volem, per anar fent, pas a pas, un Mollet més amable, més just i més ecològic.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Mola. Però les electriques tindrien que pagar una mica més d ela miseria que paguen nooooop ?

Jesús M Carrasco ha dit...

Tens raó. Tot i que ha millorat una mica en relació a fa uns anys, deixa encara molt que desitjar. Govern i empreses elèctriques, s'omplen la boca de fer campanyes contra el canvi climàtic, però a l'hora de retratar-se amb coses com aquesta, sembla que no els interessi gaire.
Cal però seguir insistint.