dijous, de novembre 02, 2006

Acció d'Independents per Mollet per a reclamar paperetes electorals amb senyals Braille

Les eleccions d’aquest passat dimecres no van ser iguals per a tothom. Un col·lectiu format per milers de persones a Catalunya, les persones invidents o les que pateixen greus discapacitats visuals, no van poder votar en igualtat de condicions que la resta. Un altre cop, mentre els mitjans de comunicació i l’opinió pública enfoca l’atenció cap els presumptes guanyadors o perdedors d’aquesta jornada electoral, tots hem tornat a perdre l’oportunitat de demostrar que la democràcia és quelcom més que l’escenificació d’una cerimònia de legitimació del poder, que oblida una vegada i altra als més febles, als diferents, o als que romanen pacients, esperant que un bon dia se’ls consideri ciutadans amb els mateixos drets que la resta.

Independents per Mollet (IxM) som una força d’àmbit local, per tant sense pretensions electorals en la jornada d’ahir. Tanmateix, coherents amb la nostra idea de que com ens agrada dir som i serem independents però mai indiferents, no vam voler deixar passar l’ocasió per a recordar als que manen i als que se senten al seients del Congrés dels Diputats, que no han fet els deures. Per això ahir, vam portar a terme una acció de protesta per a denunciar que les persones invidents no van poden fer ús del seu dret a un sufragi individual, lliure i secret, perquè ni el Govern de l’Estat, ni els partits majoritaris, no han fet res per a donar compliment a l’acord del Congrés dels Diputats, per tal de procedir a la modificació de la Llei Orgànica de Règim Electoral General (LOREG), per permetre l’edició i utilització, a les diferents convocatòries electorals, de paperetes amb inscripcions en Braille.

IxM vam escenificat ahir, en una de les meses electorals de Mollet del Vallès, amb els ulls coberts amb una bena negra, com a expressió de solidaritat i per a mostrar la impossibilitat de les persones invidents, de poder triar la papereta que decideixin i votar de manera individual, lliure i secreta, perquè la manca de senyals Braille a les mateixes, els impedeix diferenciar-les i els obliga a dependre d’una tercera persona.

En el marc d’aquesta acció, jo personalment vaig exercir el meu dret a vot, amb els ulls embenats, prèvia identificació a la mesa electoral, per a denunciar l’oblit que pateix el col·lectiu de persones invidents, als quals se’ls nega un dret fonamental que tenen tots els electors i se’ls condemna sistemàticament a ser electors de segona.

Així mateix, vaig demanar que es fes constar a l’acta de la mesa electoral la nostra protesta per la manca de disponibilitat de paperetes adaptades pels invidents. Els membres de la mesa electoral van recollir amablement aquesta demanda i des d’aquí els vull donar les gràcies per la seva col·laboració i al mateix temps demanar-los disculpes, per si els vam ocasionar alguna molèstia.

Ahir es va perdre una oportunitat d’or per a posar en pràctica, ni que fos de manera pilot, aquest nou sistema de votació, frustrant les expectatives del col·lectiu de persones invidents, i de les associacions i entitats que com Independents per Mollet (IxM) han impulsat i donat suport a aquesta reivindicació.

Aquesta acció d’Independents per Mollet (IxM), es va emmarcar en la campanya que IxM venim desenvolupant sobre aquesta qüestió durant els darrers tres anys, amb accions informatives, edició de materials, i propostes i iniciatives, com la va aprovar per unanimitat el ple de l’Ajuntament de Mollet, al setembre del 2004, instant el Govern i les Corts espanyoles a modificar la normativa electoral, i la que es va fer arribar a diferents grups parlamentaris del Congrés dels Diputats, per tal de resoldre aquest greuge.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

mOLT bona acció. Amb la pasta gansa que es gasten els partits el propaganda ja podrian haver fet les paperetes pels cecs.

Anònim ha dit...

mOLT bona acció. Amb la pasta gansa que es gasten els partits el propaganda ja podrian haver fet les paperetes pels cecs.