dimarts, de maig 04, 2010

Un nou “arbicidi “ a Mollet, “capital de la serra mecànica”

L’Ajuntament de Mollet ha endegat la tala de  300 plataners, plantats fa més de vint anys als carrers del barri de Can Borrell, precísament en el marc de l’acord d’urbanització d’aquest nou barri que va signar el consistori molletà amb l’INCASOL, promotor i propietari llavors majoritari d’aquells terrenys.

Una tala massiva que és un nou atemptat contra el patrimoni natural de la ciutat, i no el primer, només cal recordar que fa poc més d’un any l’Equip de Govern molletà es va carregar més de dos-cents arbres al Pla de les Pruneres.

Independents per Mollet (IxM) venim denunciant des de fa anys, la precipitació amb la que actua l’Ajuntament actua quan es tracta de la gestionar l’arbrat viari de la ciutat. No s’aturen a explorar altres solucions. És el que té quan aquests temes els deixen en mans dels responsables d’obres i urbanisme de la ciutat. Tracten els nostres arbres com si fossin senyals de trànsit. Perquè no els planten de plàstic i acabem ?

L’operació de l’Ajuntament s’emmarca en el despilfarro al que s’han apuntat molts municipis per acollir-se als fons promoguts pel govern estatal per reactivar l’activitat local. Uns fons que han acabat destinats a obres i projectes tan poc prioritaris com innecessaris. Amb la quantitat de coses que cal fer a la nostra ciutat, és una vergonya, més que una pena, que es llencin els doblers d’aquesta manera i a sobre ens vulguin vendre la moto de que aquestes inversions són per crear ocupació. Vinga ja ! Se’ns pixen a sobre i ens diuen que plou !

L’Equip de Govern molletà, com ja ha fet en la majoria de la resta de projectes que s’ha pagat d’aquests fons, tenia moltes ganes de tirar de cartera i gastar-se el poc líquid que té. Ara els arbres de Can Borrell han estat les seves víctimes i en lloc de plantejar-se aquest tema d’una manera raonada i planificada tal i com cal exigir en la gestió d’un bé comú com són els arbres, ha tirat pel dret. “Total, tenim majoria absoluta i anem sobrats de xuleria”, devien pensar.

Ser arbre a Mollet, s’ha convertit en tot un perill. En el que va de mandat ja s’han carregat prop d’un miler d’arbres, de les espècies més variades. Així les coses, no és d’estranyar que des d’IxM haguem atorgat la distinció honorífica a Mollet de “ Capital catalana de la destral i la serra mecànica”. El guaperes de Viernes 13, fliparia a Mollet, vull dir si en lloc de la cansalada  toqués el tema de l’arbrat.

Les raons que ens dóna el Govern municipal de PSC i CiU, de millorar l’aspecte i la seguretat dels carrers, o evitar efectes al.lergògens d’aquests centenars d’arbres no se’ls deuen creure ni ells. Em fa pena la complacència dels mitjans que ni tan sols han qüestionat això. Està clar que una ciutat ha d’actuar per gestionar correctament el seu arbrat, però una gestió com cal precisa d’un pla de gestió seriós. I si s’han de substituir arbres, sempre ha de ser amb una actuació actuació progressiva en el temps, que prioritzi els exemplars que  causen problemes de seguretat viària, els arbres morts, els estèticament irrecuperables, debilitats, o en procés avançat d’envelliment, etc, i no a “ saco-paco” com estan fent els manaires molletans.

La veritat és que la raó de fons de l’Ajuntament, és la que no expliquen. Vaja, com sempre. La seva clara incapacitat per a garantir una neteja correcta dels carrers de Can Borrell sobretot en èpoques de caiguda intensiva de fulles, en els que per manca d’una atenció adequada, se’ls acumulen gran quantitat de fullaraca que delata clarament si ha passat o no la brigada de neteja que paguem entre tots i sobretot si ho ha fet amb la freqüència adequada. Aquest és el tema i la resta són mandangues. Que els molesten els arbres perquè els deixen en evidència, doncs es carreguen els arbres i a córrer.

Independents per Mollet (IxM) venim defensant que els arbres són també part de la ciutat. Una mena d’altres “ciutadans” de Mollet. Molts d’ells, porten més anys aquí que molts dels propis ciutadans. Pel que demostren els fets, per l’Ajuntament són simples elements decoratius. Com els llums de Nadal. No ens val que ho tapin amb el tema de les al.lèrgies, i puc parlar amb primera persona, perquè jo estic dins el club. Hi ha tantes coses a la ciutat que ens provoquen al.lèrgies i no fan res per evitar-ho que fins i tot fa riure que ens vulguin fer empassar aquesta excusa. Tampoc ens val la tant recurrent resposta de que en plantaran més. Perquè a més de ser un dispendi innecessari,  ja sabem el que passa, que tardaran desenes d’anys en fer-se tant frondosos com els que eliminen i que aquesta part tant important del nostre patrimoni natural i també el de les generacions futures, mai més la recuperarem.  

És clar que algunes empreses, com CESPA i alguns vivers, que deuen tenir bona entrada a la casa gran, deuen fregar-se les mans, amb “arbicidis” com aquests. Collons, si estem al maig i ja fan l’agost ! És clar que s’acosten eleccions i ja se sap, que amb les quotes dels afiliats no es paguen les campanyes multi milionàries que fan alguns. 
Vés per on, amb tants caps de suro que tenim, no sé com no refundem les caves de Can Gomà. Les bombolles ja les posarà el ciutadà del carrer que està que bufa amb la que ens està caient a sobre. No anem pas bé.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Si los han quitado porque nos dan alergias y ya pondran otrps.