divendres, de juny 02, 2006

No ens callaran !

Dijous, només quatre hores abans de l’inici de la campanya del referèndum sobre la proposta de reforma de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, va tenir lloc un debat al Mercat vell de Mollet. A l’acte, organitzat per Federació d’Associacions de Veïns (FAVM), van ser convidades totes les forces polítiques de la ciutat, amb l’excepció d’un sola. Endevineu quina ? Independents per Mollet ( IxM).

La decisió de la FAVM de censurar, precisament la formació local que més clarament s’ha posicionat sobre la proposta de nou estatut que serà votada el proper 18 de juny i que forma part des de la seva creació de les plataformes Diguem NO i Pel Dret de Decidir, és d’un sectarisme que tira enrera. Ja sé que els partits tradicionals no acostumen a atrevir-se a qüestionar el paper dels responsables d’algunes entitats veïnals per por a perdre vots, però ja us ben asseguro que no és el nostre cas.

D’entrada, seria lògic pensar que la FAVM no hauria de tenir cap mena de preferència sobre la participació d’uns partits o d’altres, i que el seu paper s’hauria de limitar a posar a l’abast dels ciutadans un fòrum on es pogués debatre i contrastar opinions sobre les molles que han quedat de la proposta d’estatut que va aprovar el Parlament de Catalunya, després de ser esmicolat a la Moncloa i raspallat a la comissió del Congrés.

Però no ha estat així. Han vedat la participació a Independents per Mollet ( IxM) i d’aquesta decisió pressa unilateralment per la cúpula d’aquesta entitat veïnal, sense cap mena de consulta a les Associacions de Veïns de la ciutat, es dedueix la seva submissió als interessos d’alguns partits tradicionals, bàsicament els sectors d’EUiA i ICV del més recalcitrant “poltronisme espanyolista”, tan democràtics ells i d’esquerres de debò, que han volgut negar la veu, des del seu naixement, ara fa tres anys, a l’única força lliure que els fa ombra a la ciutat.

Serà que ens tenen por, que tenen por de perdre els seus privilegis, o simplement que amb el nostre treball de formigueta, evidenciem la seva esclerosi i les seves renúncies. Però la veritat és que ni és la primera vegada, ni tampoc segurament, serà l’ última.

No és sobrer recordar que IxM també va ser l’única formació marginada, per la pressió d’aquests partits, mentre ERC callava i atorgava, en un debat públic a la ciutat en la darrera campanya municipal, organitzat pels partits de la difunta Entesa per Mollet (R.I.P), sobre temes de joventut, malgrat presentar la candidatura més jove de la ciutat.

Caldrà prendre bona nota d’aquesta maniobra, així com del fet que d’altres partits tampoc no hagin mogut ni un sol dit per tal d’evitar aquesta marginació incomprensible. Ja poden tenir ben clar que sabrem actuar en conseqüència en el proper esdevenir polític de la ciutat i que facin el que facin, no ens callaran !