dilluns, d’abril 27, 2009

La "Pedra de Mollet"

La sorpresa que ja anunciàvem alguns, ha saltat aquests dies amb la trobada de restes arqueològiques a l’espai del Pla de les Pruneres, on s’hi fan les obres de construcció d’un aparcament subterrani de pagament, que va generar la campanya de contestació veïnal més important de la història de la ciutat.

Ja sé que sembla una broma del destí, i de fet alguns s'ho van prendre a conya, quan Independents per Mollet (IxM) , durant la llarga campanya “Salvem el Pla de les Pruneres com aparcament gratuït”, vam denunciar que aquestes obres imposades per l’Ajuntament, no comptaven amb tots els estudis tècnics previs desitjables i vam avançar que segurament s’haurien d’aturar, perquè aquesta era una zona sensible, a la que la tradició oral atribuïa l’existència de restes antigues. Arran d’això, fins i tot “Contrapunt”, va dedicar la seva pàgina anual del dia dels innocents, a la descoberta ficticia de restes antigues a la zona i feia aparèixer vestigis d'uns ancestres nostres anomenats " Independentus per Moledo", o alguna cosa així.

No és que siguem vidents, és que la tradició oral molletana és molt rica i parlem amb la gent. Així, ara hem vist com irónicament i com en una mena de maledicció faraònica, la història s'ha revelat també contra aquest projecte que ja van rebutjar prop de 8.000 persones. I la trobada del ja famós menhir estelat, de l’època neolítica, ha acabat demostrant que la gent d'IxM , teníem raó en la nostra denúncia, tal i com vam comunicar al Síndic de Greuges de Catalunya.

Més enllà de l’intent de l’Ajuntament d’amagar la descoberta durant setmanes, i del sarcasme de l'alcalde afirmant que gràcies a les obres s'ha descobert el menhir, la veritat és que si la troballa s’ha salvat de la destrucció total, tot i les mossegades parcials de les excavadores, ha estat únicament, gràcies al seu gran tamany. Per això els ciutadans tenim tot el dret a preocupar-nos pensant que l’Equip de Govern, pot haver actuat negligentment permetent que durant mesos, centenars de trailers hagin anat buidant de terres l’espai del Pla de les Pruneres enviant així a l’abocador altres possibles restes, no per menors en tamany, menys importants, del patrimoni cultural més antic de la ciutat.

Malgrat tot, encara hi som temps d’evitar mals majors si els que manen són capaços de rectificar Per això cal que s’aturin definitivament les obres d’aquest aparcament. Cal que es declari el Pla de les Pruneres com a "Espai de Protecció Arquelògica", i el menhir trobat, al que seria bo començar a anomenar, en benefici de la nostra ciutat, “La Pedra de Mollet” , sigui declarat "Bé Cultural d’Interés Nacional" (BCIN). A partir d’aquí, caldria ser valents i repensar el projecte d’urbanització, aprofitant per retrobar el consens social que ha faltat i concretar una nova proposta més compatible amb el seu ús públic per part dels ciutadans.

Si desaprofiten l’ocasió, vagin a saber si la “maledicció” de les Pruneres no caurà sobre ells.

6 comentaris:

Unknown ha dit...

Hola Jesús M.! He estat buscant en el teu bloc una adreça de correu electrònic, però no l'he trobada.
Ai, el Menhir de Les Pruneres, ens està donant feina a tots!
Escolta, amb grata sorpresa he vist que has agafat una foto meva dipositada en el bloc Mollet2011, o en el Flickr d'ERC, res dir-te que m'agradaria que en citessis la font d'on l'has treta. Moltes gràcies Jesús M.
Txell

Jesús M Carrasco ha dit...

No, Txell, la foto principal i gran és d'Independents per Mollet (IxM) i la del requadre petit és d'un mitjà de comunicació. No venia firmada, així que era impossible saber si era una de les teves. De totes maneres, si amb la feina que tenim hem de perdre el temps amb drets d'autor, no et preocupis, ara mateix la canvio i llestos. Gràcies per tot.

La cuina vermella ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Unknown ha dit...

Ei, Jesús M., en cap cas t'he dit que la treguis, si és d'un mitjà de comunicació doncs es cita, no crec que doni tanta feina fer-ho.
Un plaer visitar-te.
Salut Jesús M!

Jesús M Carrasco ha dit...

No passa res Txell. Ja està arreglat. No era la meva intenció polemitzar per aquest tema. T'agraeixo la teva visita.

Anònim ha dit...

Aquest pedrot és una mostra dela virilitat molletana.
Felicitats.
Eugeni