divendres, d’octubre 22, 2010

Els "bons" de la Generalitat

Diuen els mitjans que un sol dia s’han venut bons de la Generalitat per valor de 1000 milions d’euros. Gairebé un 70% del total de l’emissió. Un no pot menys que preguntar-se d’on recollons han sortit tots aquests calers de particulars, en aquests moments de crisi econòmica, i quan la majoria dels ciutadans anem ben escurats.

La primera idea òbviament és que una part molt important dels calers estan sota la rajola, pertanyen al que anomenen economia submergida, o directament de fons no declarada, o no gaire lícita. La compra de bons públics, sembla que ha estat entesa com una bona oportunitat per a blanquejar-los.

La segona idea, està clarament relacionada amb la primera. És a dir, si existeix tota aquesta pila de milions sense control, mentre la nostra economia es marceix per manca d’inversió, perquè els nostres manaires en lloc d’exprèmer els ciutadans, amb retalls de drets, de sous i de prestacions socials, no posen l’accent en lluitar contra el frau fiscal i perquè es moguin per l’interés públic les grans fortunes?

Hisenda diu que té localitzades unes 3000 grans fortunes de l’Estat ubicades  a comptes de Suïssa. Ens podem imaginar que això només és la punta de l’iceberg de les que hi ha a d’altres paradisos fiscals.  Es calcula que el total del frau fiscal puja a uns 245.000 milions d’euros anuals. El 23,3% del PIB espanyol. Una passada. Amb el frau fiscal de tan sols un any, n’hi hauria prou per a pagar totes les pensions de l’Estat durant els propers tres anys.

Perquè no es fa  res? Serà per desidia dels nostres manaires? Serà perquè alguns també estan folrats? Serà per això que els “bons” surten per la finestra, i  els “dolents”, es queden enganxats a la cadira ?