dimecres, de novembre 14, 2007

Una rambla a mitges

Hi havia una vegada una rambla. Havia de ser un dels eixos de vianants més importants, però només van urbanitzar la meitat i a més, la van tallar a trossos. Havia de ser un dels eixos comercials més importants de la ciutat i van deixar que s’omplís d’ETT’s i immobiliàries...convertint als pocs comerços del carrer en uns autèntics resistents. Aquest podria ser el principi d’un conte urbà, però és una història real. La història de la rambla Pompeu Fabra, del barri de Riera Seca. Una història de pedaços i d’oblits, que ja dura més d’un dècada, que ara obre una nova pàgina amb l’inici d’unes obres de remodelació més que discutibles. Però anem a pams.

Al mig de la rambla hi ha un rètol enorme que indica que els “calerons”, provenen dels fons de la Diputació de Barcelona, per a fer front als danys del tornado. És curiós, recordo molt bé, aquell matí del tornado, però no recordo cap dany important a la rambla que hagués de comportar una remodelació completa.

“Cal refer la rambla perquè les arrels dels arbres han fet malbé el paviment del tram central”, diu l’Ajuntament. Ens sobren els diners ? Hi ha carrers de Mollet, molt més afectats on no s’ha plantejat cap actuació. Fem una ullada a alguna de les voreres de Teixidores, per exemple. “L’actuació servirà per a unir tot el tram central i fer-lo més transitable”. Perquè no es va fer quan es va urbanitzar aquest tram ? Mentrestant, ens treuen la meitat dels arbres que s’hi van plantar i la meitat dels fanals que hi van col·locar, es fa impossible l’aparcament i la càrrega i descàrrega i s’engabia a veïns i botiguers durant mesos, darrera d’un tanca metàl·lica.

El tram de la rambla que va des de la plaça Sant Vicenç fins a la rotonda de Can Pantiquet, fa tretze anys que està sense acabar, sense urbanitzar. Per ell circulen cada dia centenars de ciutadans i de nens que enfilen el camí cap a les escoles properes i han de superar una autèntica carrera d’obstacles, entre el fang, els contenidors, i els vehicles mal aparcats. Als veïns i botiguers d’aquest tram se’ls hi inunden les porteries i els locals cada cop que plou fort, perquè la vorera està mal feta i les clavegueres no funcionen prou bé. Si ens sobren els calers, perquè s’ha oblidat i es continua oblidant, aquest tram durant tants anys ? No seria més lògic acabar primer, o fer una urbanització senzilla al tram que ens falta i que ens és més necessari ? Perquè es paga una mateixa obra dos cops, mentre es deixa la rambla a mitges durant tants anys ? Perquè no fem les coses ben fetes, ni que sigui per variar ? No anem pas bé.