dilluns, de maig 28, 2012

#Nopucpagar !

Més enllà del ball de xifres habitual, l’èxit de la campanya #novullpagar per la supressió dels peatges està servint per visualitzar el malestar general per la situació de greuge que patim i per demostrar la incapacitat dels polítics de torn per oferir sortides a la crisi i atendre les demandes dels ciutadans.

El que va començar com una espontània expressió d’afartament d’uns ciutadans ha acabat una mica digerit per les maquinàries de partit. No hi tenim res en contra, però ha comportat certa dosi de confusió que no ajuda gaire. Exercir una insubmissió que compartim obertament, resulta interessant, però plantejar l’eliminació de tots els peatges de Catalunya i situar-los com una drecera cap a la independència, -creiem que és un error la implicació de l’ANC en aquest tema- no sabem si qualificar-ho d’il·lús o de temerari. Perquè si el que volem és avançar en aquesta línia, perquè no tirem pel dret amb la insubmissió fiscal contra la Hisenda espanyola?

Una cosa és racionalitzar els peatges existents, eliminant definitivament els més sagnants, com el de Mollet-La Llagosta i acabar d’una vegada per totes amb el greuge comparatiu que patim amb la resta de l’Estat i l’altra fer volar coloms i pensar que en aquest context de crisi, fer taula rassa de les vies de pagament, pugui sortir de gratis.

Independents per Mollet (IxM) podem parlar per pròpia experiència, de la lluita per la supressió del peatge de Mollet-La Llagosta. Sense pecar de falsa modèstia, ningú ha portat a terme tantes accions de denúncia, a peu de barrera com IxM. Però el de l’autopista no és l’únic peatge que pateix Mollet. Hi ha un altre de més sagnant, el de les zones blaves. Aquí directament se’ns privatitza l’espai de tots, no per pagar els costos dels carrers, que ja els hem pagat, sinó per esprémer encara més les butxaques dels ciutadans. Com els qui manen no ens deixen altra alternativa, aparcar a la ciutat resulta un luxe impossible per cada cop més ciutadans. Per això, des de fa dos anys, IxM venim reclamant la gratuïtat de les zones blaves i la seva transformació en zones d’aparcament gratuït amb limitació horària, com tenen moltes altres ciutats.

De vegades resulta més fàcil mirar lluny que veure de prop, però això no canvia el dia a dia. Amb més de cinc mil cinc-centes persones sense feina, moltes d’elles sense cap subsidi i el conjunt dels ciutadans amb cada cop més problemes per arribar a final del mes, l’Ajuntament de Mollet no pot seguir imposant-nos nous peatges, sinó vol que molts passem del #novullpagar de les autopistes, al #nopucpagar de les zones blaves.

A Mollet, fora zones blaves, ja !