dimecres, de desembre 17, 2008

Les Pruneres: Lluita o paga

Missatge urgent a la població de Mollet. Stop.

La lluita per salvar l’aparcament gratuït al Pla de les Pruneres continua. Stop. Les obres, malgrat el que diguin, ni han començat, ni tenen encara data per començar. Stop. Independents per Mollet (IxM) seguim treballant. Stop. Aquesta setmana hem portat al Síndic de Greuges de Catalunya còpies de les 7000 signatures lliurades a l’Ajuntament. Stop. Hem denunciat que l’Ajuntament, a banda de la desqualificació i l’insult via premsa, es fa el sord i no ha respost. Stop. Hem denunciat que el projecte de pàrking de pagament incompleix la memòria del Pla General d’Ordenació Urbanística municipal, que diu que en aquella zona no es poden perdre places. Stop. Hem denunciat que no s’han fet els estudis d’impacte ambiental, de mobilitat, de sostenibilitat econòmica, etc, que calien per un projecte tant important. Stop. Hem denunciat que s’està arravassant als ciutadans el seu dret a aparcar, amb el Pla de les Pruneres tancat durant quasi tres mesos sense cap motiu, només per interessos polítics i per intentar acallar la campanya de protesta. Stop. Però no ho aconseguiran. Stop.

El petit comerç està en perill. Stop. A més de la crisi econòmica, només els faltava la supressió de l’aparcament gratuït. Stop. Alguns negocis ja estan en traspàs. Stop. Altres estan acomiadant gent. Stop. L’Ajuntament segueix sagnant-los amb impostos per tot i no es gasta un duro en promoció. Stop. I les grans superfícies i les grans cadenes segueixen creixent amb suport municipal. Stop. Quina pressa de pèl! Stop. Tenen por, però cal un dia de vaga del petit comerç. Stop.

Mentrestant, per fer veure que fan alguna cosa, l’Ajuntament s’ha carregat una seixantena d’arbres de les Pruneres. Stop. I això que el projecte, es deia “Entre els arbres”…Stop. Serà “Entre els arbres talats…”, perquè hi ha prop de dos-cents amenaçats i no en quedarà ni un. Stop. El que diem. Mollet “capital de la serra mecànica”.Stop. Milers de persones reclamem que ens escolti l’Ajuntament i s’aturi el pàrking de pagament a les Pruneres. Stop. Que el reobrin, sobretot per la campanya de Nadal. No cal ni que el comencin. Stop. Volem que s’arreglin les Pruneres. Stop. Podem tenir espai pels diferents usos, de zona verda, de passeig, de mercat, de festes, i d’aparcament. Stop. Sí que podem. Stop. No és cap luxe, com diuen alguns. Stop. El luxe són els sous que els paguem amb els nostres impostos. Stop. Moltes ciutats i pobles tenen zones d’aparcament gratuïtes, ni que sigui per un temps limitat. Stop. Ells podem, nosaltres també podem. Stop. Fa uns dies, l’Atmella del Vallès inaugurava un zona d’aparcament gratuït. Stop. Aquesta setmana Cardedeu n’ha inaugurat una altra. Stop.

Per això cal seguir lluitant. Stop. Deixaràs que t’atraquin sense dir res? Des del sofà no ho arreglarem. Stop. Aixeca el cul. Stop. Tu tries: lluitar i exigir els teus drets, o callar i pagar per sempre més. Stop. Vine a la manifestació que convocarem properament. Stop. Podem salvar l’aparcament gratuït a les Pruneres. Amb tu, podem. És clar que podem! Yes, we can! Fi del missatge.

dimarts, de desembre 02, 2008

Mollet "capital de la serra mecànica"

Ser arbre a Mollet és una feina de risc. No és una afirmació gratuïta a la llum de l’actitud que l’Ajuntament de la ciutat gasta amb aquests altres “conciutadans”.
I és que els nostres “ manaires “ són el "xerrac més ràpid a aquesta banda del riu Besòs".


Serà per això que des d’Independents per Mollet (IxM) venim denunciant des de fa temps, la poca estima que té l’administració municipal als arbres que conformen el nostre paisatge urbà.

Només de memòria, podem apuntar que l’Ajuntament ha executat tales massives, als carrers,
Rafael de Casanova, Ambrós i Lloreda, Berenguer III, Pompeu Fabra, Can Fàbregas, i un llarg etcètera…Aquesta setmana mateix, s’han carregat una seixantena d’arbres al Pla de les Pruneres, i el projecte de pàrking de pagament, pot arribar a comprometre l’existència de prop de dos-cents exemplars més. Però és clar, els arbres no es queixen, i el que és més important per alguns, encara no voten…

Molt sovint, l’excusa emprada pels que manen, és que ja en plantarem més. Però està clar que encara que es plantin nous exemplars, no es pot justificar aquesta pràctica, perquè tots aquests arbres talats formaven part ja del paisatge tradicional d’aquest carrer i la seva tala suposa una pèrdua important pel patrimoni natural de la ciutat i de les generacions futures.

Pel govern municipal, aquests altres “ciutadans” de Mollet, no són considerats éssers vius, sinó simples elements decoratius, la pèrdua dels quals és només una qüestió de qualificació econòmica. Ningú no s’explica el perquè d’aquesta excessiva facilitat amb la que s’opta a Mollet, per la tala de l’arbrat urbà, abans d’explorar altres solucions. Si no és perquè l’Equip de Govern municipal ( PSC-CiU) s’hagi proposat convertir Mollet en la "
capital de la serra mecànica”, cosa que com podeu imaginar no ens il·lusiona gaire.

A Mollet ens cal una altra sensibilitat ambiental, un canvi de tarannà, com el que apuntàvem quan vam elaborar des de la regidoria de Med Ambient, que vaig tenir l’honor de dirigir, l’
Auditoria Ambiental i les bases d’una Agenda 21 local, que ja fa temps semblen haver quedat en un calaix, per tal que l’arbrat públic existent es consideri un bé del patrimoni natural de la ciutat a protegir per les generacions futures, atenent al seu valor ecològic i paisatgístic i la seva contribució a la biodiversitat urbana.

La serra mecànica millor que se la guardin per tallar el
“mur de la vergonya” que ens han col.locat al Pla de les Pruneres.