dilluns, de febrer 04, 2008

El PSOE andalús, el català i la notícia a l'inrevés

El PSOE andalús ha aprovat incloure al seu programa electoral, la incorporació de l’ensenyament de les diferents llengües de l’Estat, a l’oferta de les Escoles Oficials d’Idiomes de la seva comunitat autònoma. D’això han fet notícia molts mitjans, no només catalans sinó de tot l’Estat.

No entraré a qualificar la “pataleta” del PP, que s’ha afanyat a criticar la mesura tot defensant que aquí “amb ensenyar el castellà i l’anglès ja n’hi ha prou”, perquè es desqualifica per sí sola i dóna una bona idea del pelatge d’aquests hereus del franquisme.

El que em sembla més destacable és que un altre cop els mitjans i sobretot els catalans, ens expliquin la notícia a l’inrevés. El que resulta destacable no és que el PSOE prometi ara que si guanya inclourà el català i l’euskara a les EOI andaluses. El que hauria de ser notícia i motiu de reflexió general, és el perquè, mentre el català és present a multitud d’universitats no només europees, sinó de tot el món, encara hi ha llocs, universitats i escoles d’idiomes de l’Estat espanyol on a les persones que volen aprendre’l, se’ls nega aquest dret, perquè no hi ha interès governamental en incloure’l als seus plans d’estudis. Perquè avui dia es pot estudiar xinés, japonès, àrab, o rus entre d’altres i no encara no es pot estudiar català en cap Escola Oficial d’Idiomes d’Extremadura, Múrcia, Castella-Lleó, Castella-La Manxa, La Rioja, o Canàries i el que és més sagnant, en cap de Galícia o d’Euskal Herria ?

Aquesta crec jo que hauria de ser la notícia de portada. La proposta dels socialistes andalusos em sembla bé, tot i que francament, arriba una mica tard. Trenta anys després de l’aprovació d’una Constitució a la que alguns equiparen amb la paraula de Déu, ara ens podem preguntar què han fet els successius governs espanyols siguin del PP o del PSOE, per a promoure el coneixement de les llengües que els diuen “espanyoles”, arreu del seu Estat.

Us imagineu el que hagués suposat per les darreres generacions, comptar amb un bagatge de trenta anys d’experiència i acostament a les llengües i les cultures, basca, gallega i catalana. Potser no ens trobaríem on som ara, la percepció dels fets nacionals seria molt diferent a les “espanyes” i les campanyes d’intoxicació i de mentides amb les ara juguen els nacionalistes espanyols, ens sonarien només a disbauxes de carnaval. Però no badem, la realitat és una altra. I ens diu que no ens volen. I dic jo, si no ens volen perquè no s’obliden de nosaltres però, per sempre ?

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Molt bona reflexió, pero que es pensen que ens enganyaran aquestes alçades? tindrien que començar per Catalunya, la majoria de gent vinguda des de fa anys han vist com els catalans ens doblegavem perque es puguesin sentir "comodos" els catalans parlavem espanyol i ells no van tenir mai la capacitat ni l'interes d'apedre el català (una majoria esclar), potser tindriem que començar per el President de Catalunya, es vergonyos que la noticia fos "el president comença les clases de català" quant si tu vols optar per un lloc de treball ja el tens que portar apres i titulat. M'agradaria arrivar a pensar que algun dia aixó fos diferent, pero la gent esta tipa de tonteries i mentides a canvi d'algun vot, no s'esta fent res, molta gent que han lluitat per preservar la nostra llengua ja no hi son, i si aixequesin el cap ens donarien d'hostias.
Gracies

Anònim ha dit...

Esta molt be, pero s'ha parat a pensar que els politics de Catalunya no han overt boca que estan fent la feina de tu dius 1 i jo dic 3 es ha dir qui la diu mes grosa, jo soc una persona gran, he viscut la seca i la meca i la veritat penso que nomes els interesa salvar el seus salaris mensuals millonaris i els seus culs.