dimecres, de juny 28, 2006

Mollet necessita un nou model de Festa Major

L’Ajuntament ha presentat el programa festiu d’enguany. Més del mateix. El model actual, es manté gairebé igual que fa dues dècades, i actualment ja està esgotat. La Festa Major de Mollet es troba al final d’un camí, encrostada entre la por d’apostar per un canvi radical de format i l’estretor pressupostària dels governants municipals. Mollet no té encara la Festa Major que li escau, a la seva nova realitat de ciutat.

Els programes dels darrers anys i els d’altres poblacions veïnes, semblen com fotocopiats. És com si es muntessin a base de packs, d’actuacions pactades, fins on el pressupost arriba, com una mena de menú del dia, o de pack de comiats de solteres i ens arriben a Mollet, quan ja fa anys, que estan ben passadetes.

Tampoc en el tema dels pregons la cosa rutlla bé. La majoria del pregoners cobren sucoses quantitats per sortir a la balconada de l’Ajuntament. Són pregoners passavolants. Venen, llegeixen la xuleta i se’n van. Enguany tindrem a la Bet. No hi tinc res en contra d’ella, ans al contrari, però a molts ens agradaria més veure a la balconada, dient el pregó, a gent que ha donat testimoni d’una vida de treball per la ciutat i se l’estima, com per exemple la Conxita Manils...

Cal trobar un nou model de Festa Major, que ens faci sentir orgullosos de viure-la, potenciï el sentiment col·lectiu dels molletans, vells i nous i esdevingui la celebració festiva d’un poble que es passa tot l’any treballant i mereix divertir-se tant com ha treballat.

diumenge, de juny 25, 2006

28 de juny: Un arc iris a Mollet

El proper 28 de juny, celebrarem el Dia Internacional per l’Alliberament de Gais, Lesbianes, Bisexuals i Transsexuals.

La cita anual del 28 de juny, commemora la revolta iniciada en “Stonewall”, un bar gai de Nova York, que patia continuades ràzzies policials. Aquell 28 de juny de 1969, clients i treballadors es van fer forts al local per a defensar el seus drets i respondre l’agressió policial. L’enfrontament es va estendre per tot el Greenwich Village. Aquells fets van sacsejar els principis morals i sexistes de les societats occidentals.

Resulta clar que malgrat els avanços aconseguits, cal seguir lluitant, perquè hi ha molts drets dels quals aquest col·lectiu no gaudeix, i encara existeixen molts perjudicis i exemples de marginació amb els que cal acabar.

La diada d’enguany estarà centrada al lema “En la diversitat GLT ens fem grans”. Cal recordar que l’envelliment afecta especialment a la qualitat de vida de les persones Gais, Lesbianes, Bisexuals i Transsexuals, que sumen a les dificultats que encara pateix aquest col·lectiu, altres específiques de la gent d’edat avançada.

Independents per Mollet (IxM) hem reclamat a l’Ajuntament que impulsi polítiques específiques per aquest col·lectiu, que passin per facilitar l’accés d’aquestes persones a unes pensions dignes, promoure polítiques de benestar i oci on es reculli la diversitat de GLT explícitament, normalitzar el seu accés a centres públics residencials i assistencials, sense por de ser rebutjats o rebutjades, i potenciar les relacions intergeneracionals per evitar l’aïllament.

Per aquest motiu, hem proposat que el proper dia 28 de juny onegi a l’Ajuntament de la ciutat, la bandera amb l’Arc de Sant Martí, com a expressió de solidaritat amb la llarga lluita del col·lectiu de GLBT pel reconeixement dels seus drets.

El proper dissabte dia 1 de juliol, tindrà lloc a Barcelona la manifestació anual que convoca la “Coordinadora 28 de juny”. Les persones compromeses amb la defensa dels drets socials tenen una bona oportunitat per assistir-hi.

Han tancat el Centre d’Acollida d’Animals Domèstics de Companyia del Vallès Oriental

Ja ho han fet. Aquesta setmana ha tancat el Centre d’Acollida d’Animals Domèstics de Companyia del Vallès Oriental, situat a Granollers. S’ha consumat una de les presses de pèl més importants dels darrers anys a la nostra comarca.

Des d’aquí, vull expressar la meva solidaritat i la del conjunt de companys i companyes d’Independents per Mollet (IxM) amb la quarantena de treballadors i voluntaris, que han quedat al carrer, sense cap mena d’explicació raonable i raonada.

Dimarts passat ens vam concentrar a les portes del centre, al carrer Severo Ochoa del Polígon Coll de la Manya, a Granollers. Hi érem una cinquantena de persones, per a expressar el nostre rebuig al tancament d’aquest centre. Els encarregats d’oficialitzar el tancament no es van presentar...

La poca vergonya d’alguns contrasta molt amb la convicció de totes aquelles persones que han col·laborat amb l’adopció dels prop de 150 animals que acollia el centre. Unes adopcions que ha estat possibles gràcies al treball i l’esforç dels treballadors i voluntaris del centre, perquè el que és el Consell Comarcal no ha mogut ni un dit, ni s’ha gastat ni un euro en fer-ho possible.

Finalment només quedaven tres gossos. El més gran dels tres, i el més veterà, el Thor, va trobar una família, aquella mateixa tarda. Feia goig veure els seus primers passos fora del centre, entre porucs i il·lusionats, després de més d’un any d’acolliment. Els altres dos els va venir a buscar una protectora de Vallirana, que se’n farà càrrec d’ells.

Aquesta era sense dubte la preocupació més important. Salvar els animals. Però a banda d’això, i malgrat l’intent d’alguns mitjans de comunicació de tapar tota la resta -menció especial pel 9 Nou, cada dia més penós- i emmudir qualsevol veu crítica, no es pot deixar el calaix tot el merder que envolta el tancament d’aquest centre, el que suposa pel conjunt dels municipis de la comarca i pel tractament que aquests en faran dels centenars de gossos que necessitaran ser acollits els propers mesos.

Les presumptes obres de millora a la depuradora que apuntaven els responsables del Consell Comarcal com a causa del tancament, no són més que una excusa, perquè la depuradora en qüestió no ha funcionat mai, des del primer dia. A més, les millores de les instal·lacions que deien, les podien fer perfectament, sense necessitat de tancar el centre, com ho han fet d’altres en condicions similars.

Els responsables polítics del Consell Comarcal, han actuat amb una passivitat vergonyosa i amb una manca total de transparència, amagant els veritables motius del tancament, econòmics i de gestió. Comptant amb els costos de construcció, en aquest centre s’han esmerçat més d’un milió d’euros en els darrers dos anys. Uns calers públics, aportats per la Diputació de Barcelona i pels ajuntaments adherits al projecte, que ara cauen en un pou per la incapacitat de gestió i la poca voluntat de trobar fórmules alternatives per a potenciar-ho.

Això no pot quedar així. En qualsevol país europeu, s’haurien assumit responsabilitat polítiques per aquest autèntic fiasco. Començant per la dimissió de la Consellera responsable del tema. Rentant-se les mans, el que fan és només soscavar la confiança de la gent al sistema actual de partits, i demostrar que els seves preteses idees de defensa dels drets dels animals són només paper mullat.

divendres, de juny 09, 2006

150 GOSSOS amenaçats de mort per l’estupidesa humana

El Consell Comarcal del Vallès Oriental vol tancar el Centre d’Acollida d’Animals Domèstics de Companyia de la comarca, situat a Granollers, amb que acull prop de 150 gossos i una vintena de gats.

L’excusa són unes presumptes obres de reforma d’aquestes instal·lacions que francament, no ens creiem per a res. El Centre d’Acollida d’Animals Domèstics de Companyia de la comarca, va ser inaugurat el juliol del 2004, encara no fa ni dos anys. S’hi van invertir més de 600.000 euros, en la seva construcció. Com és possible que un centre on s’hi va invertir un pressupost tan alt i que no té ni dos anys, ara calgui reformar-ho ? Això és una autèntica pressa de pèl i alguna cosa fa pudor a socarrimat en aquest tema.

Malgrat les nostres protestes i les de molts ciutadans, amb la seva posada en marxa es van tancar altres centres que funcionaven amb l’esforç d’entitats proteccionistes i els seus voluntaris, com el de Mollet, que gestionava “ Vallès Natura”. Llavors Independents per Mollet (IxM) ja vam denunciar que les 150 places que oferiria el centre comarcal, serien totalment insuficients per a cobrir les necessitats de 31 municipis adherits a aquest servei. Si amb prou penes tocaven a cinc gossos per localitat! Els partits “moquetaires” del Consell Comarcal, especialment ICV-EUiA responsable de l’àrea, es van l’orni amb aquest tema.

Diuen que el tancament és temporal, i que només seran quatre mesos. Això no s’ho creuen ni ells!. La veritat creiem que està en el tema econòmic i en la mala gestió que han fet els responsables polítics del tema, que després tant s’omplen la boca amb els drets dels animals. A més, per a fer reformes no cal tancar tot el centre, perquè no les fan per fases ?

Tancar aquest centre durant tot l’estiu, precisament els mesos on es produeixen més abandonaments d’animals, és una absoluta negligència, que posarà en perill la vida, tant dels animals acollits, com dels que ho puguin necessitar en els propers mesos, i el conjunt dels 31 municipis de la comarca acollits a aquest servei i que no tenen cap altra servei alternatiu, poden quedar en poc temps en situació de col·lapse. Per aquest motiu, Independents per Mollet (IxM) hem reclamat, la dimissió immediata de la Consellera Comarcal de Sanitat, Rosa Mª Esteve, (ICV-EUiA), per la seva incompetència i la del seu grup, en la planificació, gestió, seguiment i control d’aquest servei. Cruella de Vil no hauria fet pitjor.

Ens preocupa molt el futur del centenar llarg d’animals del centre, perquè ens ensumem que si no troben on col·locar-los els acabaran matant. Si no ha estat capaços de fer possible l’adopció d’aquests gossos en tot aquest temps, com és possible que ens vulguin vendre que ho aconseguiran en 15 dies ?

Des d’aquí fem una crida a totes les persones que estimen els animals, per tal que difonguin aquesta informació, per aconseguir que no es sacrifiqui cap animal i que el centri continuï obert. Aquest animals no tenen cap culpa de la inutilitat d’alguns humans, alguns dels quals mereixerien estar menjant pinso una bona temporada.

Cruella De Vil, DIMISIÓ !!

divendres, de juny 02, 2006

No ens callaran !

Dijous, només quatre hores abans de l’inici de la campanya del referèndum sobre la proposta de reforma de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, va tenir lloc un debat al Mercat vell de Mollet. A l’acte, organitzat per Federació d’Associacions de Veïns (FAVM), van ser convidades totes les forces polítiques de la ciutat, amb l’excepció d’un sola. Endevineu quina ? Independents per Mollet ( IxM).

La decisió de la FAVM de censurar, precisament la formació local que més clarament s’ha posicionat sobre la proposta de nou estatut que serà votada el proper 18 de juny i que forma part des de la seva creació de les plataformes Diguem NO i Pel Dret de Decidir, és d’un sectarisme que tira enrera. Ja sé que els partits tradicionals no acostumen a atrevir-se a qüestionar el paper dels responsables d’algunes entitats veïnals per por a perdre vots, però ja us ben asseguro que no és el nostre cas.

D’entrada, seria lògic pensar que la FAVM no hauria de tenir cap mena de preferència sobre la participació d’uns partits o d’altres, i que el seu paper s’hauria de limitar a posar a l’abast dels ciutadans un fòrum on es pogués debatre i contrastar opinions sobre les molles que han quedat de la proposta d’estatut que va aprovar el Parlament de Catalunya, després de ser esmicolat a la Moncloa i raspallat a la comissió del Congrés.

Però no ha estat així. Han vedat la participació a Independents per Mollet ( IxM) i d’aquesta decisió pressa unilateralment per la cúpula d’aquesta entitat veïnal, sense cap mena de consulta a les Associacions de Veïns de la ciutat, es dedueix la seva submissió als interessos d’alguns partits tradicionals, bàsicament els sectors d’EUiA i ICV del més recalcitrant “poltronisme espanyolista”, tan democràtics ells i d’esquerres de debò, que han volgut negar la veu, des del seu naixement, ara fa tres anys, a l’única força lliure que els fa ombra a la ciutat.

Serà que ens tenen por, que tenen por de perdre els seus privilegis, o simplement que amb el nostre treball de formigueta, evidenciem la seva esclerosi i les seves renúncies. Però la veritat és que ni és la primera vegada, ni tampoc segurament, serà l’ última.

No és sobrer recordar que IxM també va ser l’única formació marginada, per la pressió d’aquests partits, mentre ERC callava i atorgava, en un debat públic a la ciutat en la darrera campanya municipal, organitzat pels partits de la difunta Entesa per Mollet (R.I.P), sobre temes de joventut, malgrat presentar la candidatura més jove de la ciutat.

Caldrà prendre bona nota d’aquesta maniobra, així com del fet que d’altres partits tampoc no hagin mogut ni un sol dit per tal d’evitar aquesta marginació incomprensible. Ja poden tenir ben clar que sabrem actuar en conseqüència en el proper esdevenir polític de la ciutat i que facin el que facin, no ens callaran !