dimarts, de desembre 06, 2011

L'atur i les Pruneres

Ja està. Felicitats. Amb la inauguració de les Pruneres, s’ha consumat el major “despilfarro” de la història de Mollet. En total uns dotze milions d’euros, és a dir uns 2000 milions de ptes, quasi triplicant el cost oficial del Parc dels Colors, que ja va batre rècords el seu dia. 

La pompa oficial de l’estrena, per partida doble, sessió privada per a la premsa, per evitar molèsties contestatàries, suposo,  i sessió dominical per la resta dels mortals, no ha esvaït ni una mica el munt d’incògnites que encara pesen sobre aquest polèmic projecte. Què va passar amb el projecte inicial, guanyador del concurs d’idees presentat oficialment per l’Ajuntament ? Perquè es va doblar el cost total del projecte definitiu, malgrat el greu deute que arrossega l’Ajuntament ? Perquè es va fer començar les obres en ple dia festiu, dia de la Constitució, malgrat el sobrecost que suposava ? Perquè l’empresa no va rebre els pagaments, en temps i quantitat acordats inicialment ? Perquè no es va reservar un espai per aparcament gratuït com volien milers de ciutadans o perquè es va hipotecar el futur dels propers dotze ajuntaments, privatitzant el subsòl de les Pruneres, per lliurar-lo a una empresa privada, per com a mínim, cinquanta anys ? Són només alguns exemples d’un llarg llistat d’interrogants...

Molt bé, felicitats. Si la instal·lació de la pista de gel a la plaça de Catalunya de Barcelona, ha aixecat polèmica pel seu cost, a les Pruneres ens hem gastat el mateix en una font, dues pantalles i una reproducció. Es veu que la casa –l’Ajuntament- és gran, tant gran com el forat que arrossega …i ara dos anys després tenim quatre-centes places d’aparcament menys, dos-cents arbres arrencats, un deute oficial de 34 milions d’euros- 5.700 milions de ptes-, un 20% de la població activa -5.500 persones- sense feina a Mollet i els mateixos de sempre a l’Ajuntament. 

La qüestió no és si ha quedat més o menys maco. El pla de les Pruneres necessitava una actuació de millora, en això estàvem tots d’acord, però aquesta torradora caríssima, sense una ombra on puguin seure els nostres avis i no agafar una insolació, és una ofensa als milers de famílies molletanes que no reben de l’administració ni les solucions per sortir de l’atur, ni les prestacions socials i econòmiques que necessiten per a subsistir dignament. Un monument ofensiu, a la supèrbia i al “despilfarro” que sembla que no molesta als ciutadans que respectablement van votar l’alcalde i l’ajuntament que tenim. Com tampoc sembla molestar als qui ni tan sols van anar a votar. Cadascú que faci memòria del que va fer aquell dia...És el que hi ha. Tenim el que ens mereixem, que deia aquell. A molts ara els toca callar i empassar. Òbviament, no és el cas d’IxM, ni el de les 8.000 persones rebels que van dir no i a les que el consistori va girar l’esquena. La llavor d'un canvi que tard o d'hora haurà d'arribar a la ciutat.